MY VVIP

Wednesday, July 28, 2010

Ikan Cencaru Masak Doraemon....

Salam semua... ^_^

Malam nak buat entry pasal menu makan malam... hari ni mood hokay sikit kan. Anak-anak pun tak buat prangai... So malam ni Su prepare satu dish feveret hubby n anak-anak... Dah lama rasanya Su tak masak untuk makan malam nih, selalunya dok tapau jer..... so malam ni kita mau bikin gempaq punya resepi (bunyi macam mengancam tp hasilnya hampehh) ...


Senang aje mau bikin... semuanya main campak-campak dalam blender dan tumis jer.... Bahan -bahan yang digunakan ialah..(macam nak bagi award plak bunyi nye... ) :

4 ekor ikan cencaru dibelah belakangnya..


3 biji tomat0


2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

Sedikit halia

Serbuk "Secukup Rasa" (agak2 je)

4 sudu sos tomato

4 sudu sos cili

2 sudu asam jawa ADABI

Sedikit gula & garam

Minyak untuk menumis

Kalau nak pedas bole la taruk cabai melaka (cili padi)

Daun Kesum (agak2 la...klu nak wangi taruk lebih skit tp jangan banyak sangat nanti bau cengih... x sedap plak..









cara2 membikin :



Masukkan semua bahan-bahan diatas dalam blender and...... tunggu apa lagi Cik Senah oiiii blender je lah..... kasi hancur lebur....

Pas tu masukkan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan yang telah diblender tu... masak sampai pekat dengan api yang perlahan.....

Ikan pulak dilumurkan dengan serbuk Secukup Rasa n sedikit serbuk kunyit.... Lepas tu goreng hingga kekuningan ( psttttt : ada seekor ikan yang Su goreng tu dah jadi kehitaman.. gara2 keralitan..he..he..)
Bila kuah dah pekat... bolehlah dituang keatas ikan yang digoreng tadi....

Tarraaaa... "IKAN CENCARU MASAK DORAEMON". Anak-anak Su cukup suka menu ni sebab namanya yang unikks... pas tu siap tanya lagi " MAMA IKAN MASAK NOBITA xdak ka????

^_^.... kadang-kadang anak2 ni kena main psikologi skit, baru la depa ada selera nak makan..ha..ha....tak pe anak ye..nanti mama masak IKAN MASAK NOBITA plak nah....... layan je.... ahaks...




Inilah hasilnya :

Simple je kan.... sonang jer resepi ni..... kalau berminat bolehla coba nanti.... Sorry la Su bab nak deco makanan memang faillll.... tu pown dah kira all out punya deco dah tu... he..he...



-Wassalam- Jumpa lagi...Insyaallah....

2 comments:

Azhar said...

ya memang sodap sebab saya yang makan ha ha ha ha .....

aima said...

ikan masak nobita...hahaha....ok gak ni...