MY VVIP

Friday, July 30, 2010

Masam-masam manis




Salam semua.. ^_^


Ok seperti yang dijanjikan nak updatekan lunch ari ni... Su ni bukannya terer masak pown just main hentam2 jer... asalkan sedap n mengenyangkan perut anak2 n suami..dah kira okay la tu..


Tak mau dok beleter pnjang2 meh la Su cerita apa yang Su masak ari ni...



Sebenarnya Su cuma masak Ikan Kayu Masak Asam n telur dadar bermayonis jee. ..mesti kawan2 heran napela asyik masak ikan kayu jer Su ni.. Nak buat camna dah ikan tu je yang ada dalam peti sejuk kan. amacam best tak.. klu x best pun layan jugak lah ye..( ini menu orang malas cam Su ni la ) So ni yang paling senang untuk ari ni : )


Bahan2 tak yah crita kot, ni resepi zaman berzaman ni pas tu taruk lada hitam skit perghh sodap tu .. klu dalam pantang masakan ni sesuai sangat tapi kenala match kan dengan ikan yang sesuai ... janganla pi taruk IKAN PARI plak.. jenuhla nak menggaru nanti...ha..ha... and tentang telur tu just add telur + mayonis + sedikit garam... korang kat luar sana tu lagi pndai masak dari Su la... dan Su bersyukur sangat sebab ada hubby yang tak cerewet.. apa yang Su masak semuanya dia makan.. he..he..


Su cuma tepek gambar lunch yg dimasak ari ni okay.... Su ni bukannya chef jadi masak pun besa-besa jer... sekadar nak berkongsi.. ^_^


-Wassalam-


Cik Bangau, Cik Buaya & Cik Ular

Salam semua... ^_^

Ari ni cuti bagi negri Kedah dan negri2 yg sewaktu dengannya... So lepak-lepak kat rumah je lah. Selalunya klu ari cuti camni kenalah tukar status jawatan dari goment servant ke housewife plak. Kenalah buat apa-apa yang patut... macam surirumah yang lain jugak la...
Sedang dok mengemas tu, datanglah si Fahmi dengan mainannya. . ala-ala LEGO gitu tapi yang murah jer...: Mama.. tengokla ni,. Cik Bangau ni, mamanya yg tengah dok sebok ni pun tengokla... ooiks pandainya anak mama... he.he... Selang beberapa minit datang plak sambil membawa Cik Buaya & Cik Ular.... apa plak dah ni...


Fahmi : Mama cantik tak?





Mama : cantiknyaaa.... pandainya anak mama.. :) tapi baru perasan Cik Ular tu matanya satu je.. he..he..



Berlalulah si anak tu dengan gembira sekali.... ( macam baca buku crita plak) Pas tu Su pun ambikla bbrapa keping gambar untuk dkongsi dgn kengkawan ku di blog kesayangan ku ini... :D

Psstttt :- Jap lagi nak masak... nanti Su update apa yang dimasak untuk lunch nanti... bye...



-Wassalam-

Thursday, July 29, 2010

Bila Amirul bercrita........

Salam semua...

Malam ni Su dok ngadap komputer dgn anak sulong Su : Amirul Amzar, dia pown nak baca blog jugakk... masa dok belek entry yang dah lepas2 tu... mulut kecik dia pun mengomel : Mama.. tak dak ka crita pasai Mirul.. crita pasai adek-adek semua mama tulih, napa pasai Mirul takdak... ha..sapa nak jawab tu hah..pilih kasihka mama Mirul ni... :( tak bestnya...

Okayla..okay la..ni mama crita pasai Mirul plak...




Full name: AMIRUL AMZAR BIN AZHAR
Umur : 9 tahun
Sekolah: Sekolah Rendah Sungai Layar
Jawatan: Pengawas Sekolah

Seorang abang pada 3 orang adek. Suka mengalah dan suka merajukkk.....
Cepat marah tapi cepat lak sejuk.... Seorang yang boros tapi kedekut... tapi pandai bjimat cermat. Payah nak guna duit dia..tapi kalau bab nak perabih duit mama & ayah No.1..

Ni tengah dok ambik periksa Fasa II kat sekolah.. tapi buku tak baca pun.. dah tak larat nak nyuruh dah... Esok ada exam ENGLISH tapi sekarang dah pukul 12.50 masih tak tidoq lagi...

hokay, tu je lah crita pasai AMIRUL AMZAR....... nanti kita sambung lagi nah.... bye2...

*(dah anak suruh cerita pasai dia kan.. kita pun cerita je lah....nak ambik hati anak2..)

Mama: Mirul esok buat exam elok2 ye..mama sayang mirul....muah..muah....

Wednesday, July 28, 2010

Ikan Cencaru Masak Doraemon....

Salam semua... ^_^

Malam nak buat entry pasal menu makan malam... hari ni mood hokay sikit kan. Anak-anak pun tak buat prangai... So malam ni Su prepare satu dish feveret hubby n anak-anak... Dah lama rasanya Su tak masak untuk makan malam nih, selalunya dok tapau jer..... so malam ni kita mau bikin gempaq punya resepi (bunyi macam mengancam tp hasilnya hampehh) ...


Senang aje mau bikin... semuanya main campak-campak dalam blender dan tumis jer.... Bahan -bahan yang digunakan ialah..(macam nak bagi award plak bunyi nye... ) :

4 ekor ikan cencaru dibelah belakangnya..


3 biji tomat0


2 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

Sedikit halia

Serbuk "Secukup Rasa" (agak2 je)

4 sudu sos tomato

4 sudu sos cili

2 sudu asam jawa ADABI

Sedikit gula & garam

Minyak untuk menumis

Kalau nak pedas bole la taruk cabai melaka (cili padi)

Daun Kesum (agak2 la...klu nak wangi taruk lebih skit tp jangan banyak sangat nanti bau cengih... x sedap plak..









cara2 membikin :



Masukkan semua bahan-bahan diatas dalam blender and...... tunggu apa lagi Cik Senah oiiii blender je lah..... kasi hancur lebur....

Pas tu masukkan minyak dalam kuali dan tumis semua bahan yang telah diblender tu... masak sampai pekat dengan api yang perlahan.....

Ikan pulak dilumurkan dengan serbuk Secukup Rasa n sedikit serbuk kunyit.... Lepas tu goreng hingga kekuningan ( psttttt : ada seekor ikan yang Su goreng tu dah jadi kehitaman.. gara2 keralitan..he..he..)
Bila kuah dah pekat... bolehlah dituang keatas ikan yang digoreng tadi....

Tarraaaa... "IKAN CENCARU MASAK DORAEMON". Anak-anak Su cukup suka menu ni sebab namanya yang unikks... pas tu siap tanya lagi " MAMA IKAN MASAK NOBITA xdak ka????

^_^.... kadang-kadang anak2 ni kena main psikologi skit, baru la depa ada selera nak makan..ha..ha....tak pe anak ye..nanti mama masak IKAN MASAK NOBITA plak nah....... layan je.... ahaks...




Inilah hasilnya :

Simple je kan.... sonang jer resepi ni..... kalau berminat bolehla coba nanti.... Sorry la Su bab nak deco makanan memang faillll.... tu pown dah kira all out punya deco dah tu... he..he...



-Wassalam- Jumpa lagi...Insyaallah....

PELANGI: WOOD FISH MASAK LOMAK...

PELANGI: WOOD FISH MASAK LOMAK...

Aisar yang suka meragam...hai pening mama....

Salam semua....
Jam kat komputer ni dah pukul 12.38 malam. Namun Su tetap nak masukkan entry ni gak... malam ni memang pecah rekod... satu hari sampai 3 entry... hambek ko.... Jari-jari Su ni semakin laju menari kesana-kesini..eewahhh ayat power....haha.ha.... Entah kenapa begitu bsemangat malam ni....mata pown tak ngantok lagi.... anak-anak dengan bapa dia skali dah hanyuttt.....zzzzzzzzzzzzz.......
Ni nak cerita pasai anak dara Su sorang ni la... semenjak dua tiga menjak ni asyik buat perangai ja... naik geram Su dibuatnya... mama tau la cik baru boleh jalan..tapi awat yang sampai nak mengammoook ja.. (ikut prangai sapa ntah) he..he... macam orang baru dapat lesen kreta... tau dak.... sampai tak mau masuk dalam rumah..asyik nak dok kat luaq ja... mama nak buat keja..... nak basuh pinggan, nak lipat kain, nak sapu sampah... klu dah dok nganga kat luaq keja apa pown tak jadi la........














*asyik-asyik nak betempek kt pagar ni ja.. haru biru dibuatnya..... takkan mama nak kena lipat kain kat tepi pagar ni kot.... aisar...aisar.... cepat besar ya..nti tolong mama lipat kain..he..he...

WOOD FISH MASAK LOMAK...

Ari tu tak sempat Su nak interprem masakan Su.. for the 1st time nak masukkan entry masak-memasak... bukannya pandai pown.. main campak-campak aje.... Kebetulan anak sulung Su memang sukakan ikan kayu ni... kat sebelah KL panggil ikan ni ikan apa ek... ikan tuna@setonggkol ?? hentam aje la labu.....kalau kat tempat Su, orang panggil ikan kayu @ wood fish..he..he... perasan...



Kalau nak tau,ikan kayu ni ada 2 jenis..satu jenis warna hitam dan satu lagi putih...tapi ada orang cakap yang warna putih lagi sodap..isinya lembuttt.... tapi bagi diriku ini mana-mana pown bleh la..as long as ikan kayu.... :p



Su rasa resepi masak lemak ni tak perlu Su war-warkan. Sebab kengkawan kat luar tu lagi ariff dan bijaksana (aik macam ayat dalam mahkamah plak, mentang2la kerja kat mahkamah) Su letak gambarnya je ya... tapi kalau ikut resepi mak Su bagi, untuk sedapkan lagi masak lomak ni..kenala tumbuk jintan manis ngan bawang merah + bawang putih skit..barula kick... Yang kengkawan nampak hijau-hijau kat dlm gambo tu daun kesum.. Su carik-carikkan dan tabor je... nak buat hiasan la konon... hentam kromo je..


Tapi bukan nak puji... masak lomak buatan mak Su memang sodapppp...... tiada bandingan.... ^~^... makkkk u're the bestttt....


Tuesday, July 27, 2010

Nasik Mandi Arabian d' Shahab Perdana

Salam semua.....

Hari ni masih MC lagi... dan pagi2 tadi hubby ajak teman pi Alor Setaq. Apalagi..., Su yang sedia maklum keboringan tahap maksima pun ikut je lar kan... (oooo...keja x leh pi tapi p jalan2 bleh plak noh......) dok seko-seko kat umah pun tak tau nak wat pa kan.... :) Mata Su pun dah semakin okay... okay la pada pandangan Su..pada pandangan orang len tak tau la plaks.... klu masih adak kuman2 yang dibawa tu.. x dapek le den nak nolong nye kan. Klu bjangkit tu mintak maap banyak2 je lah ye.....

Hantar hubby p opis......pas tu pi ronda2 kat opis Su keja dulu. Jumpa kawan lama... sembang-sembang..ngumpat-ngumpat...sok sek 2...... tengok-tengok jam dah kul 12.50 tengahari... uiiks janji ngan hubby nak jumpa kul 12.00 t/hari. Apalagi terus memecutttt dengan WIRA kesayanganku...Vroommmm.... Bukan apa tadi pagi Hubby janji nak bawak pi makan kat tempat SPECIAL, katanya... Arabian stylo... he..he... tak sabo rasanya...nyummie..nyummie.... (punah ranahlah dietku ari ni ) semedang tak berdiet..bila la nak kuruihhhh....

ni gambar nasi arab sample jeeeer.... yang ori dah habisss licin dimakan..... ^~^



Semasa dok makan tu, Su tengok depa cuma hidang nasik ala2 kat gambar tu (Su pilih lauk kambing), tomato blend ngan apa ntah n kubis cincang.

Su yang jakun ni suruhla hubby mintak gulai.. hubby kata mana ada gulai, ni kan menu ARAB.... Su suruh mintak jugak.. takkan la takdak gulai...pas tu tau dak apa jawapan pelayan kat situ.... TAK DAK.... :( padan muka... buat malu ja... tapi makanan kat situ mmg sedapppp.... so sapa2 yang dok area Alor Setaq bleh la pi try noh... Kedai tu dekat STESEN BAS SHAHAB PERDANA dekat dengan kedai RADIX (HPA)....

Lepas dah abis makan baru hubby cakap..: SAKIT MATA MANA BLEH MAKAN KAMBING......BISA... :) Dah termakan dah kan nak buat macamna..tawakkal je lah.. harap2 esok bleh pi keja.... takkkk mauuuuuu mcccccccccc lagiiiiii.....


- Jumpa lagi ye.... ;p

Sunday, July 25, 2010

Kuarantin 3 hari...




Salam kawan2...

Ari ni Su tak kerja.. mc la. Sakit mata ( jangkit dari sapa ntah)....
Malas la nak letak gambar mata Su yang sakit ni... Nanti habis semua blogger yang singgah kat blog Su dijangkiti sakit mata hahaha..haha.... Tadi pegi pejabat kejap pas tu mata ni cam segan je nak tengok muka kengkawan..bukan apa..cian kat diorang takut nanti berjangkit plak. Masuk bilik Bos bagi tau kat bos nak pegi klinik lah...Bos kata okay.. (maunya tak okay nanti jangkit kat mata boss plak..sapa nak jawab tu..hik..hik..)

Drive keta terus pi Poliklinik Azhar (persis nama suamiku..he..he..) Pas tu jumpa doktor.....Nak crita skit pasal doktor tu... (saje ja nak bikin kepohh...) Punyala baik doktor tu.....cakap cam pelat2 kelantan... sopan santun sungguh.....^~^ I loike.... Bila masuk dalam bilik rawatan tu.. Su dengan pakai cermin mata hitam (konon2 voque la tu.. ;p ) masuk jer dalam bilik tu terus doktor tu cakap.. amboi comeinya.......sakit mata ye... ayat yg mula tu sedap la dengar (perasan jap..) tapi yang sakit mata tu yang tak tahan.... (camne doktor tu bleh tau ahh????) buat2 heran...






Doktor : Takpe2 saya bagi obat dan mc ....mc nak brapa hari...?



Su: (dlm hati ): klu ikut tu banyak ari pun x pa..:) he..he..

Doktor bagi 3 hari mc (banyak jugak tu)... klu dr segi nak rehat tu memangla best.. tapi bila pikir keja yang dok menimbun kat mahkamah tu terus jadi tak best :( Sapa nak buat semua keja tu... huaaaa.... :(

Pas tu kesian pula kat partner Su..buat keja sorang2... tapi bila dipikir balik, nak buat camne kan dah sakit mata..

klu pi keja pun mesti bos suruh balik... nti berjangkit satu opis sapa yang susah... mreka dan keluarga mreka jugak yang susah...... (cam besa dengar ja dialog nih..).. Jadi kenala Su kuarantinkan diri Su di dalam rumah ku syurgaku..... cam tak best ja...

Tapi dalam hati ni dok ingat macam ni la... makan ubat dulu klu lega awal tak payah tunggu sampai 3 hari .... lega ja terus pi kerja... (ayat2 yang tak brapa bleh percaya..)
Yang dok risau la ni takut lepas 3 hari pun mata still tak okay lagi..camna ah.... takkan nak sambung mc lagi.. tak mau la............. ( mulut je kata tak mau tapi dlm hati kata mau2x)

Keja2 kat kat opis tu belambak-lambak dok melambai-lambai.... Ni dah dekat hujung bulan ..nak kena buat statistik la, daftar itu..daftar ini.....
hai macam-macam la nak buat......
Pssstt : klu jadi housewife fulltime best tak?????...
Jumpa lagi ye....-Wassalam-

Wednesday, July 21, 2010

Tak dak idea....

Salam semua...

Sekarang jam dah pukul 1.29 tengahari.....

Rasa dah dekat seminggu tak entry..arini nak cerito pasal apa plak ye...???
emmmmm...dok pikir ni... ishhh mati kutu plak..tak dak idea... :(
Lain kali lah crita plak nah.... tak dak idea...he..he.. jangan marah aahhh.....






* layan je lah gambo ni...moga dapat mberi ketenangan pada kita semua....

Tuesday, July 13, 2010

Romantiknya....




Lagu ni hubby tujukan khas buat isterinya yang tersayang.... sapa erkk?????? (buat2 heran plak) masa ni tengah merajuk, pas tu buka blog hubby, sajala nak tengok-tengok... pas tu terus terbaca sesuatu di atas blog tu (sambil tersenyum lebar) pandaila.... nak pujuk la tu........ (kalau nak tengok sendiri... klik jer blog kat sebelah ni...(Blog Hubby : http://amzarazmar.blogspot.com/ Masa mula-mula dengar lagu ni rasa macam best gak (syok sendiri kot) tapi takpa yang penting I loike..he..he..... senikata lagu ni memang best la... nama penyanyi ni apa entah... hubby ada bgtau ari tu tapi lupa plak... Kalau naik kereta mesti dia pasang lagu ni.... pas tu buat plak muka ayu..... kadang-kadang ulang sampai berkali2.. sampai anak-anak kata: mama buka la lagu lain plak... asyik2 lagu ni jer.. :(

Dah ayah diaorang sukakan.. terpaksa la tahan telinga dengar jugak... mamanye no problemm.... layan jer... ahaks.......

Jumpa lagi.......


Sunday, July 11, 2010

Shakir

Malam ni nak entry pasal apa ekkk.. ???????????

Masa dok taip ni hubby dah terlena keletihan.....kesian......,,semalam drive n pagi td sampai rehat kejap jer... pas tu terus pi kelas.... tak sempat nak berehat..... Anak-anak dok tengok DVD cartoon. Tajuk "BEE" apa entah.....Syakir tu sampai nak melekat kat TV.... tak mengantok ke budak2 ni...heran sungguh... mama diaorang asyik dengan blog je...ahaks..... maklumla benda baru kan...mestilah over excited........





Yang ni la Shakir... full name Azmar Shakir Hafizi. Perangai boley tahan gak... suka menjerit, mengalahkan kaum pompuan... orang kecik je tapi garang..klu apa2 hal dengan abang2 mesti dia nak menang.... Bab menangis dia nombor ONE....

Ini je lah entry untok malam ni bersiaran dari Hotel Concorde Shah Alam Selangor... esok dah nak balik dah... selamat tinggal SELANGOR.... and KEDAH we're coming home!!!!!!......

* Jam dah pukul 10.58 malam tapiiiii SHAKIR tak tido lagi...huaaaa...huaaaa........ :(

Concorde oh concorde...



Semalam babysitter call kata nak cuti sebab ada hal... pas tu Su pun kena call opis bgtau tak leh pi keja sebab anak tak dak orang nak ngasuh. Kebetulan hubby ada kelas PJJ kat Uitm Shah Alam, hubby ajak ikut, apa lagi..tak cukup tapak tangan nyiru saya tadahkan...jom...SHAH ALAM .....I"M COMING......(macam la x penah pegi). Semalam betolak dlm pukul 10.30 malam.. Hujan jugak sepanjang jalan.... alhamdulillah selamat sampai Shah Alam lebih kurang pukul 5.30 pagi. Pas tu pegi check hotel Uitm semua penuh..last kali mai tanya Hotel Concorde... nasib bek ada kosong.. booking untuk 2 malam... harga bleh tahan... tapi demi kepuasan hidup..pedulikan semua tu...


Check in dengan penuh keterujaan (ada ke ayat tu) selalu dok check in hotel yang biasa2 jer... ari ni dalam sejarah..he..he... Masuk jer dalam bilik, anak-anak dah over excited... Nombor bilik 1608..




Along: Cantiknya bilik ni mama.... (mulut sampai ternganga..he..he..)


Angah : Mama... bilik air ada kolam mandi (tab mandi)......syoknye....


Mama: Jangan dok buat perak(loghat kedah ) sangat aih.... bikin malu jer.....


Pukul 8.30 pagi turun pegi breakfast... masuk dalam ruang premier (konon2 x mau makan di Lobby sebab ramai orang,,kat sini privacy skit, tapi akhirnya nyesal.. family Su jer yang makan masa tu... anak-anak macam lipas kudung..lari sana..lari sini... nak makan pun x dak mood... sabor je lah...kata kat hubby..nyesal makan kat ruang ni.... buat malu jer..mesti pelayan tu ingat mai mana la budak2 ni..x reti dok diam langsung.....:(


Abis makan terus naik ke bilik.... rehat.. hubby pegi kelas..tingal la kami 5 beranak kat bilik..... petang ni hubby janji nak bawak pegi jalan2.. apa yang menarik kat Shah Alam ni ah... klu Masjid Shah Alam dr dalam bilik pun dah bleh nampak....... tunggu je lah..:)






Wednesday, July 7, 2010

Nak cerita jugakkkk.....



Tadi baru habis kes... x tau nak share apa ari ni dengan kawan2. Nak tulis apa ek????, nak cerita
pasal kerja bukannya smua orang faham pasal kerja akak ni. Pasal anak-anak je la yang boleh di
share kn. Pagi tadi keluar rumah pukul 6.50 pagi. Bawak rakyat jelata sekali, Mirul Su hantar pi sekolah, Fahmi pi tadika.. manakala Shakir & Aisar pula hantar pi rumah mengasuh.. Pas tu pergi kerja.... Inilah rutin harian Su. Agak meletihkan tapi bila anak2 beri satu ciuman kat pipi gebu ni terus rasa gembiraaa sangatttt... ucapan "BYE-BYE MAMA" KAMI SAYANG MAMA" inilah yang menjadi penawar saban hari....




Tak sabar nak tunggu esok.. tau dak sebab apa? Esok kan hari Khamis, ehem..ehem.. jangan dok ingat malam jumaat plak... esok boleh balik awaiiii..... 3.30 ptg dah boleh balik. Bolehla pi jalan-jalan dengan hubby. Ari Khamis ni je lar kami dapat luangkan masa bersama-sama..boleh pi makan2. (klu ada anak jgn harap boleh makan dengan tenang di kedai, rasa mcm nak tersedak pun ada, suruh duduk elok2, depa dok lari2, masuk bawah mejala, nak duduk atas meja, macam2 lagi karenah mereka...bukannya nak makan pun.. ) tapi bila dipujuk hati ni... sabar je lah... lagipun masa kecik2 ni la mereka nak bermanja dengan kita kan?..., bila mereka dah meningkat remaja dah tak leh merasa dah semua ni.... betul tak...( apala yang Su dok merepek ni.....)

Nanti jumpa lagi dilain entry ok.. Wassalam..bye-bye...

Sunday, July 4, 2010

SUKAN....


Kemarin sekolah Tadika Fahmi buat Hari Sukan.. Fahmi main futsal jer.. tapi yang lucunya main x sempat 5 minit masa dah abis.. mana taknya masa mula tu dia x mau main sbb x pakai kasut sukan..(mamanya pun lupa nak bg pakai kasut sukan.. Fahmi pakai kasut CROG ari tu..) ayah dia pi ambek kasut kat kereta.dia pakai kasut sekolah abang dia je masa main bola tu. Dah la kasut tu besar, sekali tengok macam badut pun ada..:)

Ramai betul budak2.. Dah nama pun sukan sekolah tadika mestila ramai bebudak.. Mak dengan bapak budak pun ramai...ada makan free lagi..sedap plak tu.. yummie..yummie... Punah diet kemarin...semua Su makan..mee goreng..kuetiaw goreng...nasi goreng..burger..ais krim.. apa yg ada semua balon..abis tu camne nak kurus... :p

Friday, July 2, 2010

Seronoknye......

salam semua...

Semalam baru p beli Broadband dengan hubby..ari ni bleh la blog dr umah jer. Ni dok menaip ni, tp Aisar dr td asyik nangis je.dia pun nak taip sama. Nak focus pun x boleh...nti la sambung lain, pening dok dengaq dia nangis..ok la nah..see u all..

bye-bye....