MY VVIP

Friday, July 20, 2012

BETULKE WANITA YANG DAH KAHWIN CEPAT GEMUK???

Assalammualaikum sahabat semua..

Just nak tanya tentang soklan tajuk kat atas nuuun tu.. berdasarkan pengalaman sendiri la kan,.macam Su dulu sebelom kawen berat lebih kurang dalam 68 kg jer.(.<---- berat jugak tu Suhana oiii)."______" soryla sbb x aplod gambar masa slim dulu... nak kena scan segala..malas!!! nti kalau Su rajin Su aplodkan k...
Memang la masa tu pon tak la kurus sangat sebab Su memang badan besar ape orang kata tu rangka besar??lebih kurang camtu la.. Lepas kawen jer dalam setahun jer badan naik jadi 76 kilo..pas beranak sorang dah up lagi berkilo2..hadoikla..sekarang dah hampir 90 kilo .. mmg dah obes tau ..try gak diet tapi alahai turun ciput jer..sebulan sekilo jer..pas tu bila makan dah naik 2 kilo ..dah dabel plak kilo tu ha! hurmmm..susah hati..


ni la gambar Su yang terbaru.. nampak tak kat pinggang tu..hadoik dah jadi gunung dah kat situ..hukhuk.. nak diet sendiri mmg tak pernah jadi la..hancussss!!!!

Banyak kawan2 suggest suruh ambil SDII.. ada gak suggest suruh ambil Herbalife.. kawan2 rasa boleh ke????


Rasa2 korang la.. yang mana satu yang sesuai????


atau


pssst : klu kawan ada cadangan sila la share ngan Su tau..mood: sedeyyyyy......


26 comments:

mummY daniSha said...

sue!!samala kita...sy dulu be4 kawen 50 -54kg je tau huuuu...preggy naik 81..pas bersalin turun 65..pastu makan pil naik sampai 76 skang!uwaaaaaaa

Ila Razali said...

sedang sedih ke su?

mmm pendapat ila, lau nak amik dua dua tu, kena tekad. kena tanya hati kita adakah kita sunggguh mampu.... ? sebab bila dh amik tu, tak leh makan nasi sesuka ati. agak pyh buat kita sebagai ibu nih. jika angin kus2 jek... nnti membazir jgk su. sebab benda gini kena long term jgk.

Ila amik herbalife. 2 bulan ila mmg kuat smgt. mmg byk turun. bila pi jumpa kwn, ramai yg tegur perubahan ila. ila happy la,. msuk zon bahagia gitu... pastu ila tatau smgt pi mana. ila makan balik... now mulat :) hahaha. mmm mmg gitu perangai ila. cepat boring. stok pun tak abis lagi... plan esok br nk start balik... hari ni nk mkn semua. hahaha....

jgn sedih2 su. lau tanya asben ila... dia prefer senam lagi. sebab katanya duit dia tak kena pow. haha. kedekut!

Three Musketeers said...

Dulu saya pon tak percaya. Saya ingat lepas beranak jer badan akan naik. But, ader kawan saya cakap, disebabkan biler kiter dah 'bersama' dengan suami kiter after kahwin, tak kisah la pregnant atau tak, hormon suami dah masuk badan kiter, so, sedikit sebanyak akan mengganggu keseimbangan hormon dalam badan kiter, but not too serious la...:) Tue yang sometimes, biler kiter makan ker, naik melampau2...:) Hahahaha...:D Tapi, nak percaya atau tak, terpulanglah...:)

Rafhani said...

Adik ipar saya dia guna Herbalife.Dulu berat dia hampir 150kg,Alhamdulillah,dh turun 50kg.Tp,awal2 dulu,mmg tight sket lah regim dia,bila dh lama sket,makan mcm biasa dah..
Produk lg satu dia x penah pakai (dia dh consume mcm2,x berjaya) so x dapek ler nk komen.hehehehe.

Suhana Shuib said...

mummy Danisha: tu la kan..nak naik cepat ja..nak turun pya la azab..hukhuk..mak ceq nak kuruih!!!!

Suhana Shuib said...

Ila : Su pon camtu gak..hangat2 tahi ayam..huhu.. dulu penat makan duramin lama dah la..turun 30kg..mmg ramping pastu bila dah brenti badan naik cam beloon..hadoik!! sedeyyy

Suhana Shuib said...

Three Musketeers: betol ke?? nyesal kawen..hahahaa..bole cam tu plak kan..sabo je la..

Suhana Shuib said...

Rafhani : herbalife mmg kak su penah nmpk keberkesan dia..sbb adik ipar kak su pon guna gak..mmg turun la.. tgok la camna nti.. tq Ani tuk info..

kak tini (umialya) said...

tak leh caya gak.. akak dulu smpi skrg lebih kurang je, 43-45kg, xmo gemuk2

Kesuma Angsana said...

pokok pangkalnyer kita kena ada azam yg kuta utk kurus, makan utk keperluan badan sj an excercise.. salam kenal, selamt berpuasa, KA dah follow u ye 493

eita said...

kakak ita berat dia 99kg...
lepas tu ita ada baca dalam majalah...
macamana nak kurang kan berat badan...
kakak ita cuba alhamdulillah...
sebulan turun 6 kilo...
cara dia...
1 biji epal hijau + 2 inci batang saderi + 1 inci peria katak....
pastu blend...jadikan satu gelas.
n minum..amalkna setiap pagi sejam sebelom sarapan....
makan malam plok jangan melepasi dari jam 6 petang....

tapi kalau taknak letak peria katak pun boleh...
epal hijau n saderi pun ok...
insya allah..

ieja amieja said...

assalam su..
sy x de pengalaman gitu..w/p berat dah naik berbanding dulu tp rasanya ok kot ikut standard umo..rasa sy kebanyakan lelaki mahupun wanita sama aje, klu dah kawen mmg mudah naik berat bdn..mungkin jgk faktor horman lbh memainkan peranan kot..lg2 lps bersalin..syukur sy ni mmg payah nak naik berat badan..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam suhana.Yg penting kena kuat semangat bila kita dah cuba mkn produk2 kesihatan ni.Klu beli mahai2 tp xmkn..membazir lak.
Bg atie..kena kuat semangat larrr.Blh mulakn dibulan Ramadhan ni...
Sok2 dah kurus ,jgn lupa upload gambar trbaru tau.
Selamat berpuasa suhana sekluarga

Liza Razak said...

saya pun naik berat badan jugak lepas kawin..dulu sebelum kahwin 53 kg..sekarang dah naik jadi 60kg..huhu..susah hati jugak ni

ibh_sue said...

Oh!!..Mood sedey jg..Ya la..Sue pun sama..lepas kawen..setahun dah naik 10kg..Lepas tu nak turun punya lah payah. Tu belum beranak lg tu. Kalau beranak nnti mcm mana la agaknya..Huhuhuu

Aziela said...

Su, rasanya berat kita lebih berganda dan ganda dan ganda lagi dari Su. Memanglah daripada lepas bersalin sampai few years ago dok try produk itu dan ini. Last2, semakin mengkaji, semakin mengenali bahawa setiap produk ada side effectnya. Paling menakutkan, penggunaan gula tiruan iaitu Aspartame yang akan mudah merosakkan buah pinggang kita semua. So, cara selamat ialah healthy diet. And setelah memulakan cara diet yang healthy, kita dah reduce 7kg dalam masa 6 bulan. Slow, tapi maintain. Yang penting jangan paksa diri. Ikut kemampuan diri. Sedikit demi sedikit dan kena tahu apa yang boleh makan banyak, dan apa yang kena makan sikit.

Cuba try tips dari www.kevinzahri.com. Kita belajar banyak dari situ juga. Mudah jer caranya. Yang penting jangan skip makan langsung. Makan mesti maintain 5 kali sehari. Cuma portion makan, mesti tak lebih dari saiz segenggam penumbuk kita.

mekchu said...

part ni mmg mekchu gagal nk membantu.. badan seseorang tu bergantung pada genetik jugak.. mcm mekchu mmg genetik kurus keding.. nak minum susu gemok lagi ada laa...

janji sihat :)
ehh, selamat berpuasa..

wahida said...

ramai kata herbalife ni bagus, tapi mmg kena betul2 la disiplin nak mkn tu...tak boleh kejap amek, kejap tak...huhu...


selamat menyambut ramadhan al mubarak buat sis dan keluarga..

p/s: tengs drop by my blog n drop ur comment, saya follow sini terus yer...

KhaiRin : anies said...

akk, acu krg kn penganbilan nasi.sepinggan sehari.or replaced dgn oats atau roti.insya allah..akn kembali slim..(mcm sy) hehehe

salam ramadan buat akk sekeluarga!

Suhana Shuib said...

kak Tini: mgkin pengaruh hormon gak kot..pamily sebelah ayah mmg semua gebus2..

Suhana Shuib said...

Kesuma: perlu kuat mental n fizikal la klu camtu..tapi erius ckp..Su kategori hangat2 taik ayam..:D

Suhana Shuib said...

ieta : nice info..nti kak su cuba..harap2 ada keajaiban nanti..

Suhana Shuib said...

ieja : setuju dgn stetmen kamu..mgkin pasai hormon dalam badan..

Suhana Shuib said...

atie: semangat kena kuat kan??chaiyok2 Suhana SHuib..hehehe

Suhana Shuib said...

Sue : kontrol dari sekarang SUe jangan jdi mcm kak SUe..

Suhana Shuib said...

Aziela: risaukan,,bkn apa.sekrg ni dah berbagai2 penyakit..harap2 Su akn lebeh berdisiplin nanti..